Teringat Masa Dulu

Malam tadi bile balik rumah, kebiasaannye aku akan menyampak bini aku (laptop aku da) kat tepi tilam aku pastu sure aku melandingkan diri aku kat tilam angin aku yang empuk ini. Tapi hari ni aku tak berkelakuan tak senonoh seperti kebiasaan aku buat pasalnye aku terbau masakan mak di atas meja tersergam indah dihidang. Mak ni, walaupun die sedar die cume melahirkan 2 orang anak jantan je dan termasuk diri die, cume 3 org je yang menghuni kat rumah tinggalan arwah ayahda (I miss u so much) ni, tapi die tetap macam biasa masak macam 6 orang makan (macam menganjing anak sendiri je, tau la anak mak ni mentedarah tahap dewa, dengan kata lain – kuat makan). Hari ni mak masak rendang daging, ayam goring, ikan (ape tah nama die, tapi sedap) masak lemak cili api (kami orang negeri Sembilan sejati, aku orang KL murtad). Tu baru atas meje makan, aku gi dapur tengok dorang suruk spaghetti.. ni mesti keje abg, die tau aku gile speg.. takpe tu leh jadi santapan sampingan.. takyah gi restaurant mahal2 nak makan sedap2, nasib baik la aku dilahirkan kat keluarga memang kaki makan.. hahaha.. Macam mane buat pun masakan ibu adalah terbaik. Padahal kita dah dilatih makan masakan ibu dari kecik, cube kalau 1st makanan masuk dalam perut ni masakan ayah, sure tukar statement “masakan ayah adalah yang terbaik” heheheh..

Mak masak pedas, sambil aku meratah makanan free kat umah sendiri dengan mata tengok tv berita aku terasa pedas yang melampau. Terencat lidah n bibir aku. Pas abis makan aku pun trus lepak kat atas katil angin aku (nape nak tekan kan banyak kali tilam angin kau, padahal beli kat carefour je pun) sambil main laptop. Dengan angin sepoi-sepoi bahasa pasal aku bukak kipas siling aku tahap 5 (dah tu je paling maximum, kalau leh 10 memang 10 aku pusingkan). Biasa la, aku tak mampu nak pasang aircond, ada kipas pun Alhamdulillah la. Mak cakap, bersyukur pe yang ada, tengok orang acheh and gaza. Jangan kata kipas, siling pun takde nak gantung kipas (adeh, touch tau). Takpe la, dari statement kawan2 aku yang penah lepak n tido umah aku pun, dorang cakap “rumah kau ni pasang kipas slow pun sejuk gile macam pasang aircond” aku tatau dorang try ambik ati aku ke ape, tapi yang nyatanye, memang betul pun. Aku pun tatau nape umah aku sejuk dari rumah org lain even pasang kipas slow pun masa tengah hari terik. Tak caya, kunjungi la ke teratak usang ku.. heheh

Mm, bile dah baring2 teringat masa dulu2. Pasal mak suke masak, die pun pasang niat nak meniaga kononnye. Padahal tau dah niat die bukan nak meniaga sangat. Nak suruh orang yang beli makanan die dengan harapan esok datang lagi puji die masak sedap. Tau dah. Heheheh.. masa tu aku bangun kul 3 pagi tolong mak masak, aku ngan mak aku bertungkus lumus kat dapur sambil abang beri arahan dengan berdengkur kat ruang tamu (pergh, sedap lu je kan.. keje nak senang). Dah settle semua masakan, aku kejut abang aku pasal suh tolong angkat meja lipat n lauk2 semua. Berat tu, dengan playwood nye lagi. Mak masak nasi lemak, lauk rendang femes die tu (3 jenis tau, ayam, daging, hati /limpa), nasi goring, mee goring ngan mee sanggul (yaa, mee datang dari langkawi, fevered ni, supply by remy.. thank bro)..

Tiap2 pagi bertolak kul 6.30 pas subuh, kita org gi kampong baru dulu pasal nak beli kueh2 nak jual balik.. kampong baru murah tau kueh pagi2.. pastu dah abis settle beli kueh trus gi LRT masjid jamik, pacak meja kat situ.. masa 1st time malu gak la, tapi jiran2 niaga semua sporting.. pakcik n makcik2 semua bagi galakan lagi pasal dorang cakap tak ramai anak melayu muda nak wat keje2 camni (biasa la pak, makcik.. tau pakcik makcik nak jadi kan sy menantu pakcik makcik.. hehehe). Masa 1st day tu mmg best sangat pasal dapat tengok gelagat org gi keje pagi2 kelam kabut. Skali turun kat LRT masjid jamik tu time pagi2, pergh macam sarang semut kena bakar.. ribu org berselerak, macam2 jenis org aku tengok.

Aku abis meniaga slalu kul 8-9 pasal time2 camtu slalu org tak ramai dah takpun bahan nak jual dah abis, takkan nak jual meja n Tupperware plak kan, mesti kena tibai ngan mak plak pasal sok camne nak niaga lak kan. Adeh adeh. Kalau tak salah, 6 bulan lebih gak la niaga kat situ.. sronok sangat meniaga.. eleh, padahal ada customer tetap, awek rhb seberang jalan yang sungguh comel.. segan nak ngorat die, tau kite keje tepi jalan je, tapi aku rasa die ske aku gak pasal de skali tu die bagi num kat aku, tapi aku tak sempat contact die (kertas yang awk bagi tu terbang pegi mana tah masa kelam kabut bungkus nasi lemak org, sy mintak maaf, sy bukan sombong). Aiseh, sedih la plak.. aku brenti pun pasal abang aku, de ke duit niaga n duit modal die songglap, cian mak aku. Aku pun dah malas nak niaga pasal aku tolong atas dasar keluarga nak tolong mak, takde gaji pun takpe, janji mak masak ari2 bagi kitaorg makan.

Lepas dah tak niaga, aku trus dapat keje kat Al-Jabbar, kajang. Abang aku sambung la pengangguran die. Aku bagi idea kat mak, suh buat chatering kat upm (since mak penah keje situ), contact lama mak ada lagi kan. Tengah aku keje, dorang pun jalankan la activity chatering dorang tanpa aku. Sedih gak la, mak sorang2 kat dapur, abang mmg takkan tolong la. Aku masa tu trus pindah kajang 2 bulan pasal nak stabilkan bajet dulu. Takpe mak, u can do it.. hahaha.. walaupun dah 56 tahun, kuderat die kuat lagi nak sara anak sulong die yang ulong itu.. sejak dari tu, aku keje keras nak menyara mak aku lak, taknak tengok die buat keje lagi. Biar die duk rilek je, biar aku support die lak. Yey, akhirnye.. skarang die duk umah solat n zikir tiap masa. Ada masa die dah nak dekatkan diri dengan Allah, kalau tak dulu, tatau la.. dapat solat 5 waktu je, nak zikir tu mmg jarang la..

Takpe mak, skarang adi dah Berjaya.. anak mak yang takde spm ni yang mak hina2 dulu la yang support mak and anak mak lagi sorang tu.. kalau ada rezki adi nak bawak mak pegi haji same2, insyaAllah ye mak.. sikit hari je lagi.. wah, touching la plak aku hujung2 cerita aku ni.. dah dah, aku tak nangis.. touch je.. ahhahah..
Akhir kata. Adi nak ucap terima kasih kat mak banyak2.. kalau mak tak didik anak mak ni cara macam ni, cara susah2 (walaupun sebelum ni kita hidup senang sebelum ayah niggal, biar la kita je tau kan), sure adi jadi demand n takbur. adi bersyukur, adi tak sesat.. adi tak lupa asal usul kita, jaga tata tusila, adat pepatih semua.. terima kasih kerana ingatkan adi slalu, kalau kita kaya macam mane skali pun, dulu kite tetap makan pakai tangan, duduk bersila gak, jangan nak lupa diri, jgn ikut org, jadi diri sendiri.. ye tau, adi ingat je semua tu..

26102008007

p/s: die vogue takpe plak..

Adi mintak maaf malam ni tak dapat hantar mak berubat kat beranang, adi penat sangat. Tadi balik keje lambat, macam biasa la.. mak pun malas nak berleter dah kan.. hahaha.. harap mak sembuh cepat macam biasa balik.. sakit orang tua, adi paham, lagi2 dah monopos, sure marah2 n maki2 tu tak lepas dari mulut.. adi sedekah Al-Fatihah kat mak agar mak cepat sembuh, Al-Fatihah~..

Huarg, dah lame tak tulis blog camni, dah lame tak ngarut2.. aku ada idea best untuk cerita pengarutan aku. Bob n sha, tunggu je la kisah “3 sekawan”.. liputan penuh dari Mohd Ripsta.. hahahaha..

Kalau mahu menebang betik,
Jangan pula anda ketawa,
Kalau mahu gelak terkekek-kekek,
Tungulah cerita gile dari ripsta.

Mohd Ripsta melaporkan liputan kapada Studios.MY. ahhahahahh

Advertisements

16 Comments (+add yours?)

  1. copy/paste
    Feb 24, 2009 @ 14:22:48

    teringat aku niaga time pilihanraya dulu2…hehe~….mmg laku habes..
    nice post btw. agak touching disitu.
    rindu plak kat mak aku…haihh..

    p/s:stylo gak mak ko…same cam ko gek..:D

  2. Ripsta
    Feb 24, 2009 @ 14:44:04

    hehehhe..
    tu la kan.. sronok jual kat gerai2 kiosk ni (ayat nak stylo, tamo gune gerai tepi jalan) ahahhahaha..

    mak aku mmg stylo pun..
    tengok anak la.. hahahah

    thank bro pasal sanggup baca citer bengong aku..

  3. ur SWEETheart
    Feb 24, 2009 @ 16:27:21

    baru lepas copy paste crita awak…untuk santapan bacaan kat umah nnti mlm..x sempat nak baca time keje ni..rasa mcm curik tulang laa plak..hehe..nnti sy komen cantekk punyerr ek..tunggguuu…askum

  4. Ripsta
    Feb 24, 2009 @ 17:32:17

    wah wah.. siap copy paste.. terharu nye.. ade gak org nak baca.. ahakz.. :D

  5. stef
    Feb 24, 2009 @ 19:28:06

    hehe…i enjoy reading the post..eventhough struggling gila nak baca with the semenanjung slang. :p

    i believe there’s reason for everything, thus that makes u strong… sure ur mum proud of u kan??

    ganbate’!! :)

  6. farha
    Feb 24, 2009 @ 19:56:02

    memang touching..
    isk3

  7. Ripsta
    Feb 25, 2009 @ 09:20:36

    stef: wah, much appreciate.. bertungkus lumus membaca.. yeah.. yeah, im way to strong now.. :D thank dear..

    farha: hahaha.. touching tu “ter” tak bajet pun nak wat citer touching.. ahhah

  8. mnb
    Feb 25, 2009 @ 15:51:18

    uolsss mana boleh duduk bersila, so “duduk bersila” tu tukar la yer…

  9. Ripsta
    Feb 25, 2009 @ 18:00:43

    tu peribahasa mak aku je la..
    aku tau la aku takleh bersila..
    diam diamm.. aku cakap diamm…

  10. crax
    Feb 26, 2009 @ 09:58:47

    haha…im proud of u son! i think we have ALMOST the same fate..im happy at how u turned out! =D

  11. Ripsta
    Feb 26, 2009 @ 10:20:52

    tawcheee.. tawchee.. heheheh..
    im still growing n growing to be a better men.. yeah..

  12. dewid'
    Mar 01, 2009 @ 22:02:02

    wuhuu~
    hye rip2 sta2..;)
    im here..em,pape pun buruk ibu,itu ibu rip aite..;)
    gud..d berbangga bace entry rip.
    jaga ibu bebaik k…
    d fhm ape yg rip rasakan..mendekati ibu,seperti mendekati syurga…….believe me.=) rip akan tenang.
    bebel makian tu adalah sayang.utk membina rip dewasa.menjadi orang yg baik dan berguna..so jaga ibunda ye…wah ibunda gituk…=p
    seronok bace blog rip……teruskan menaip..da~

  13. Ripsta
    Mar 02, 2009 @ 15:19:02

    eh, i tak penah marah kat my mom..
    syg agi ada la..
    cume aga terasa skit skit je..
    terima kasih pasal singgah kat page i..
    mane dapat link ni..
    org tertentu je tau blog i ni tau..
    neway, thank for the advised..
    syg kamu.. :D

  14. dewid'
    Mar 05, 2009 @ 21:29:38

    alahai..senang je nak dapat url u ni rip.yg u letak kat myspace tu ape..
    aiyak!
    em,normal la..pada d,bia kite sakit ati jangan sakitkan ati ibu.kan?
    :)
    sayang kamu jugeeeeeeeeeee~

  15. Ripsta
    Mar 06, 2009 @ 10:35:43

    owh ho.. reti lak cari kat myspace tu..
    nama i yang terpampang kat situ tamo lak baca..
    hehehee.. if tamo baca, panggil i mohd ripsta ye.. :D

    ya betul.. tapi kan.. i takkan sakit kan ati org, biar i yang sakit ati takpe, i nak semua org yang dekat ngan i senyum n appy je.. :D

  16. Qamarina
    Mar 23, 2009 @ 17:48:17

    sedeynye..
    nk menagis la…….
    huwahuwa!~hu3
    kesedihan terlampau…

    Adill Adzam..bangkit ng semangat yg br..
    Aja2 Fighting[bahase korea]
    berusaha mknenye..;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: