Happy Birthday My Beloved Mom

Let brief a bit from the beginning of the day, it 28th February to be exact. Sebenarnye anak sedara aku bertunang (pakcik die pun tak tunang lagi.. cis cis) hari sabtu kat seremban. yang paling menyedihkan, mak die masuk hospital pasal kena barah otak last minit die nak tunang, takde la hari tu gak kena (isk isk korang ni). dah 2 minggu detected barah otak, anak sedara aku ni pun jaga la mak die kat hospital seminggu n plan nak tangguhkan hari pertunangan die pasal tak sanggup n nak jaga mak die. tapi mak die degil, mak die suruh jugak teruskan tunang die. so, kitaorg ni yang slalu meriahkan keadaan dijemput (padahal sedara jauh ni, sedara dekat n adik bradik die pun tak panggil). sampai je kat situ, aku pun trus masuk dalam gi cari sedara aku yang kena barah otak tu. die terbaring blakang tirai yang sebelah pelamin. sedidh wooo, mak die tak leh bangun tapi nak tengok anak die tunang kat katil blakang tirai sebelah pelamin je (korang paham ke tak ni? dapat bayangkan ke tak? hehe). penyakit die ni buat die jadi lupa ingatan, hanya certain things n person je die boleh ingat. semua yang salam ngan die, die wat bodo je macam tak kenal n terkebil2 mata die. bile aku salam die, die sebut nama aku “adi, datang jugak kau ye, time kasih la pasal datang meriahkan majlis tak seberapa ni”. nangis aku, yang buat aku nangis bukan pasal aku bangga die ingat aku sorang, tapi die lagi pentingkan majlis anak die dari sakit die, aku tau die tengah sakit. you’re so strong, im very respect of you, bertahan ye kak ani.

sebenarnya aku dah plan lama dah nak celebrate bday mak aku kat danga bay, johor. walau pun takde benda sangat kat situ, tapi buat seorang ibu yang dah tua. die duk rumah je selama ni tunggu aku balik rumah setiap ari, aku pun bawak la die jalan jauh2. lepas je settle majlis tu, alang2 ada kat seremban, mak nak pegi warong cendol yang masuk tv tu. cendol leman dawi (sape itu org?). die satu2nya anak melayu yang jual makanan, sekali bayar, tambah sampai kenyang. paham? okay camni, kita order cendol RM1, pastu tambah la sampai muntah2 selagi boleh makan secara percuma. bukan pasal nak sangat makan free banyak2, tapi pasal pakcik leman ni petah cakap n havoc. family kitaorg ni dah la suke melayan org camni, selagi boleh cakap, memang cakap sampai subuh. hahahaha.. tapi kempunan kitaorg pasal warung die tutup pukul 5, mak call pakcik leman tu nape tutup awl.

Happy Birthday My Beloved Mom - Ripsta Studios

Happy Birthday My Beloved Mom - Ripsta Studios

die cakap “den dah masak duo boleh poriuk, bui dorang makan konyang2, ekau takdo rozoki nak makan, takpo, minggu dopan den simpan untuk ekau.”

translation: “aku dah masak 12 periuk, bagi mereka semua makan kenyang2, kau takde rezki nak makan, takpe, minggu depan aku simpan untuk kau”

hahahaha, bahsa negeri sembilan, sory la. aku kalau cerita nak detail (dah diari aku, suke aku la) hahha. bile dah kempunan nak makan cendol tak dapat, aku pun trus kan la plan aku nak celebrate bday mak aku kat danga bay. mule2 abang aku drive dari seremban, pastu berenti kat perhentian lepas tampin (aku tatau perhentian ape, malas nak main perik), aku suruh abang aku bawak slow2 pasal nak abiskan masa kat highway b4 kul 12. so aku kira, masa tu kul 5 bertolak dari tampin, sampai sane arround 9-10 kalau bawak 80-100km/j (detail gile). pastu abg aku marah2 cakap abang penat la, aku pun melenting la. aku suruh abang aku berenti tepi n biar aku bawak. yang aku panas tu, die kat umah tido je, aku yang buat keje sampai pagi pastu tido brape jam je, pastu trus gi seremban plak. takpe la malas bising2, abang aku kan manje. macam aku lak abg. ahhaha.

aku pun bawak la se selowwwww yang mungkin. abg aku sambung tido (ni memang macam haram), mak aku teman aku drive sepanjang jalan walaupun die tersengguk2 kepala die tahan ngantuk. aku suruh tido taknak, ni la mak aku. bile kul 7 lebih, aku berhenti kat perhentian mane tah. nak solat magrib jab, dalam masa yang sama, leh lengahkan masa lagi. abang aku tido dalam kereta, aku ngan mak aku gi ke surau. lepas abis solat, lepak minum jab ngan mak kat perhentian tu. hujan punye la lebat sepanjang nak pegi johor tu. mak aku risau sangat, dah la aku ni rabun. aku dapat detect Allah sayang kat aku bile 2 kali ada xcident, keta aku tibe2 slow sendri n macam sliding skit. tibe2 kete depan slide n masuk longkang belah kiri. pergh, kalau aku laju time tu, sure nak melekat ngan kereta depan n follow berenang dalam longkang tu. masalahnye 2 kali on the way gi johor. syukur Alhamdulillah slamat sampai kat danga bay (dapahal tatau jalan nak pegi sane, main jalan je) kul 9.30. bile sampai situ je, trus jalan2 kat danga walk (kalau aku tak salah la).

suke sangat mak aku, pasal die tak penah tengok uptown (macam uptown, danau kota, downtown kat kl) tapi lagi gempak (puji lebih karang, boleh letak botol coke plak dalam lubang idung orang johor). kita org pun pusing2, mak tengok kedai beg die since die ni pengumpul beg yang sejati, padahal kat rumah tu satu bilik tu untuk beg die je. bayangkan betapa suke die kumpul beg tak kire beg jenis pe, beg kertas pun die ske, pelik mak aku ni. tapi yang pasti nye die paw aku beg tangan die la (handbag ye dalam bahasa senonoh), ala, aku takde la berkira sangat pasal handbag tu aku nak bagi die hadiah bday la konon.

jam dah kul 11, lapar dah ni, kaki pun dah krem. kita org pegi cari kedai makan dalam danga walk tu gak. aku pun luper nak beli cake, kelam kabut cari kedai cake (dengan harapan secret recipe bukak lagi kul 11, memang tak la). tibe2 ada abang ni jual cup cake secara salesman jual patung or pen or stoking kat kedai mamak sambil org tengah makan die gi entertain. time tu die tengah jalan, aku ngan abang aku tengah lari2 anak. ternampak die pegang cup cake (masa tu tak tau lagi die jual, dalam hati nak je rompak cup cake die). aku pun “hoi” abang tu (garang gile ahhaha), bro, cup cake tu jual ke (niat nak rompak betul ni kalau die cakap tak jual). nasib aku best, die memang jual, rezki abang la ye jumpe saya 1st customer malam tu. aku pilih 5 cup cake, comel2 sangat. abang tu buat sendri ngan orang rumah die. comel comel comel.

mak tak sedar lagi bday die malam tu, bile sampai je kat table makan. aku letak la cup cake tu kat atas meja, mak aku leh sound “mak tak suke la cake ni, manis sangat” (adeh adeh tak best nye, steady adi, steady). lantak la, buat bodo dulu, org makan punye la banyak, nak lambat kan masa punye pasal. tapi tu la, kalau dah keluarga hantu makan, takleh buat ape gak, makanan yang banyak tu berjaya di habiskan dalam masa setengah jam je. orang sebelah pun pelik. ehhehe.. sorry aku ni super saiya tau.

aku betul2 panas ngan abang aku, dah tau aku nak buat suprize. die punye la bodo, slalu camni. nak “UP” kan perempuan die, konon perempuan die best kat mak aku, masa die tengah msg2 ngan perempuan die. perempuan die msg suruh wish kat mak happy bday, tu aku tak kisah lagi. yang aku kisah sangattttttttt, time tu 11.30 n aku plan nak wat supriz bile kul 12 aku tibe2 pasang lilin kat cup cake aku tu. aku dah cakap kat abang plan aku tu. die punye la sengal tahap dewa resdung, dengan selambe die leh cakap “mak, lela cakap happy bday”. HANCUR PLAN AKU BODOOOOOOOOO (aku cakap dalam ati je. abg aku pun lagi skali selambe “eh” pastu gelak gile2 konon2 tak sengaja n benda tu best gile. dah tak supriz bile mak aku dapat detect “owh, ni cup cake ni nak celebrate bday mak la ye”. sumpah aku rasa nak nangis sangat bile benda yang aku plan hancur camtu je. takde babak2 supriz bile abang aku selaki pelakon spoil sepanjang zaman buat lagi adengan yang die cukup pakar tu.

adi plan lama tau tak benda ni, dulu adi bawak mak gi restaurant kat atas tasik yang ada live band pun camtu gak. ni adi plan nak celebrate bday mak kat danga bay tau tak, jauh tu adi drive tambah lagi duit adi semua tu. abang satu sen pun tak kuar. pastu boleh spoilkan senang2 je. adi pun tak paham la ape yang abang dengki sangat, adi bukan nak nama tau tak, adi bukan nak mak puji adi buat benda ni semua. tapi abang boleh pikir tak, mak dah tua, ayah pun dah takde nak celebrate bday mak, adi sebagai anak mak, nak mak happy n rasa benda2 yang org lain (anak lelaki) buat kat awek2 dorang. kalau dekat kl tu takpe la jugak, ni separuh malaysia adi drive, pastu duit adi sorang2 kuar. memang spoil abis malam tadi, aku trus takde mood. tapi aku tetap aku, suke sangat jaga ati org. aku senyum kan jugak. pasal dah kantoi n tak suprize, aku pun pasan la lilin kat cup cake tu (dah tak best suasana masa tu isk isk). adi tau mak pun berlakon macam suasana tu best, mak memang terbaik. nak nangis aku, mak aku jaga ati aku padahal malam tu bday die. ape lagi, tiup la lilin tu. sorry mak, adi tak dapat beli cake besar, hahahah.. luper time tu dah malam. cume dapat letak lilin kat cup cake je. tu pun 2 je lilin abang tu dapat bagi..

Happy Birthday To YOU~
Happy Birthday To YOU~~
Happy Birthday To My BELOVED MOMMY~~~
Happy Birthday To YOU~~~~~

Happy Birthday My Beloved Mom - Ripsta Studios

Happy Birthday My Beloved Mom - Ripsta Studios

Happy Birthday My Beloved Mom - Ripsta Studios

yey, walaupun macam dah tak best pasal dah tak supriz. tapi lepas je nyanyi n wish n ambik some picts, kitaorg pun blah dari tempat kejadian hehe.. bukan blah pegi hotel or tempat lain. tapi blah pegi kl balik. pergh, kental kan aku.. travel 379km (kali 2 ye, pasal pegi balik, 758km some some some) dalam satu hari. aku ingat nak tido sane je, lepas abg aku spoilkan mood aku, terus aku balik kl je. on the way balik kl, abg aku lagi skali tak offerkan diri nak drive n sambung tido sebelah aku. aku drive sorang2 balik kl tau, kental tak kenal, dengan ngantuk, penat semua. akhirnya, dengan tawakal, aku berjaya sampai ke depan pintu rumah aku dengan selamat. lagi skali aku beryukur kat Allah pasal ngam ngam aku tarik handbreak depan rumah, tibe2 tayar kereta aku (depan kanan) pecah. fuh fuh, nasib baik tak pecah masa on the way balik dari johor. kalau tak, tatau la camne aku pasang unggun api tepi highway pasal tido kat tepi jalan. ahhaha. Alhamdulillah.

anyway, panjang sangat dah aku taip ni. adi doakan mak panjang umur, murah rezki, muda slalu (ehem ehem), hidup diberkati n dirahmati Allah hendaknye. slamat hari lahir ibu ku yang tercinta. sayang mak sangat.

P/S: thank to Hasweeta, yang sanggup tunggu sampai kul 12 malam n call sy pasal nak wish bday kat mak tapi mak dah tido masa on the way balik kl. hahaha.. awk lewat 10 minit.. :P tapi masa brenti kat perhentian melaka pasal nak beli livita, mak bangun dah. aku call die balik pasal die nak wish mak, ingat wish n borak biasa je la. sempat die nyanyi lagu bday kat mak, mak aku pun nyanyi skali time tu.. ahhaha.. happy tul org tua tu ye. tak penah la kawan pompuan aku wish siap nyanyi lagu bday dalam phone or depan2.. hahaha.. thank ye awk coz make thing happier that nite n temankan sy drive walaupun awk borak dalam phone je time tu. rasa cam awk de sebelah teman kan sy drive. memang ngantuk gile time tu. thank sangat2.. :D nanti sy beli oreo untuk awk ye.. yeyeyeyey

Advertisements

9 Comments (+add yours?)

  1. ur SWEETheart
    Mar 02, 2009 @ 15:16:59

    best sgt crita awak tu syg…
    sampaikan sempat sy baca kat office ni..coz x sabar nak tau crita awak..aper yg awak bad mood sgt mlm tu masa sy call..
    sy pun terlupa langsung nak tnya…ermm..aper2 pun, sy harap sgt mak awak hargai aper yang awak dah buat kat die..semata-2 nak happy kan hati die tu…awak kena tahu..x semua anak lelaki yang sanggup buat mcm tu semua tuk mak diaorang..hanya buat tul awek diaorang ajer. but then, x rugi pun buat tuk mak kte..lagi disukai oleh Allah lagi ada la…moga hidup awak diberkati selalu dgn kebaikan yang telah awak buat tuk org yg awak syg tu…I’m proud have friend like you..

  2. Ripsta
    Mar 02, 2009 @ 15:24:28

    best erk.. malu malu.. :P
    ala, mak sporting je..
    die tau sy camne, sy berkorban untuk die je.. hehehe

    tu la, laki skarang sme nak buat untuk awek je..
    org tua sendri takmo lak buat..
    malu la itu la..
    kalau ayah idup lagi.. sure sy buat kat ayah gak..
    mesti dorang bangga ngan sy..

    macih la pasal baca diary idup sy yang tak seberapa ni sampai abis.. :D

  3. ur SWEETheart
    Mar 02, 2009 @ 15:51:04

    hehe..lepas kena sound baru nak letak nama aden..hampeh tul si Adill ni…aper pun, bangga setelah dipaksa baru nama aku ter appear dlm blog die ni…bangga2!! nyanyi dgn tone yang tinggi oo..
    * suke nyanyi tuk besday org…hrp besday sy pun ada org nak nyanyi gak nnti..hehe..

  4. Ripsta
    Mar 02, 2009 @ 15:56:44

    cam tau je sape yang nyanyi nanti..
    takpe, untuk melambangkan penghargaan..
    sy akan nyanyi live kat awk..
    ehhehe.. lagu ape mau.. pilih2..
    sekilo 20 ringit.. ahahha

  5. stef
    Mar 02, 2009 @ 20:44:30

    sabar la psl ur bro tu…yg penting u had play ur role as a son to ur mum..

    anyway, hepi belated bday to her and moga ur mum panjang umur!!! hehehe

  6. farha
    Mar 03, 2009 @ 03:04:13

    u nmpk cam dah tembam sket :P

    i tau u tabah…xpela
    nak buat camne
    biarkan jela
    jaga your mother elok2
    :)

  7. Ripsta
    Mar 03, 2009 @ 10:34:28

    stef: thank dear.. much appreciate(s).. my mom nak claim hadiah (padahal anak die yang nak) ahahha

    farha: aiyak. tembam ape lak ni.. mane de la.. side camera je kot.. thank to u gak tau dear.. much appreciate(s)..

    much love to all.. wee

  8. crax
    Mar 10, 2009 @ 02:25:35

    wow…didnt realize ur bro was like that mase kitorang kluar dlu…

    tak pe la bro..rezeki u akan datang nanti..yg penting mak happy kan?

  9. Ripsta
    Mar 10, 2009 @ 10:16:51

    crax: entah la.. it okay.. as long my mom happy.. then im happy.. thank ya dear..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: