Psikologi: Personaliti Diri

Tertarik dengan satu cara mengenal personaliti diri dengan soalan dari kawan. Dari tindak-taduk soalan dan kepentingan sesuatu keadaan, kita dapat mengenal pasti personaliti kita. Tiada fakta atau teori yang menyatakan ini seratus-peratus (100%) benar, ini cumalah satu soalan ramalan yang dibuat oleh pihak yang kretif dan telah dikaji. Mari kita lihat personaliti kita.

Psikologi adalah himpunan bidang akademik, klinikal dan perindustrian yang berkenaan dengan penjelasan dan ramalan mengenai tingkah laku, pemikiran, emosi, motivasi, hubungan peribadi, keupayaan dan patologi.

Ada 5 perkara berlaku serentak:

1. Air mendidih kat dapur.

2. Air paip melimpah kat bilik air.

3. Bayi menangis.

4. Telefon berbunyi.

5. Ada orang ketuk pintu.

Soalan: Antara lima (5) perkara tersebut, perkara yang manakah lebih penting atau perlu didahulukan atau diuruskan terlebih dahulu. Anda perlu susun perkara 1 ~ 5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang anda fikirkan jika semua perkara tersebut terjadi serentak dalam masa yang sama. Bayangkan situasi anda sedang mengalami keadaan seperti itu sekarang, fikirkan dan timbangkan, apakah perkara yang anda akan selesaikan mengikut keutamaan anda, perkara-perkara tersebut mestilah diselesai kan.
Fikirkan ~

Fikirkan ~~

Fikirkan ~~~

Fikirkan ~~~~

Fikirkan ~~~~~

Fikirkan ~~~~~~

Fikirkan ~~~~~~~

Fikirkan ~~~~~~~~

Fikirkan ~~~~~~~~~

Fikirkan ~~~~~~~~~~

Amaran: anda dilarang menipu sambil melihat jawapan dibawah terlebih dahulu. ini tidak jujur sama sekali.

Sudah buat keputusan jika perkara tersebut berlaku pada anda?

apakah fakta terselindung disebalik jawapan dari tindakan yang anda lakukan jika ini benar-benar terjadi.

Apakah Ciri / Sifat / Perkara yang anda utamakan dan pentingkan dalam memilih pasangan anda?

Kalau anda memilih untuk menutup air medidih: menandakan anda mementingkan keselamatan dan kebolehan ’si dia’ untuk membimbing anda.

Kalau anda memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air: menandakan anda mementingkan kekayaan,wang ringgit dan harta.

Kalau anda memilih untuk memujuk bayi yang menangis: menandakan anda mementingkan cinta dan kasih sayang.

Kalau anda memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi: menandakan anda mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda.

Kalau anda memilih untuk membuka pintu: menandakan anda mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan anda.

P/S: ini hanya fakta yang tidak tahu kesahihannya, tapi tidak salah jika kita mencuba. mungkin kita dapat memahami cara atau tindak-taduk seseorang dari psikologi ini dan tahu serba sedikit cara pasangan kita berfikir. Selamat mencuba!

Ini jawapan @ tindakan saya :D

3. Bayi menangis.
1. Air mendidih kat dapur.
4. Telefon berbunyi.
2. Air paip melimpah kat bilik air.
5. Ada orang ketuk pintu.

Advertisements

14 Comments (+add yours?)

  1. ur SWEETheart
    Mar 19, 2009 @ 10:58:08

    I was choose no 1 : menandakan saya mementingkan keselamatan dan kebolehan awak untuk membimbing saya :)

  2. ur SWEETheart
    Mar 19, 2009 @ 11:33:17

    1. Air mendidih kat dapur.
    3. Bayi menangis.
    5. Ada orang ketuk pintu.
    4. Telefon berbunyi.
    2. Air paip melimpah kat bilik air.

  3. laina
    Mar 20, 2009 @ 00:06:21

    \\choose mana yang penting dulu for me.ada maksud tersembunyi pulak rupe rupenye.:D
    3 – baby nangis who can tahan dengar.waa pity baby.
    1 – for security
    2 – dapur usualy dekat ngan toilet*tats wat i think just now*
    5 – then bole dah g check sape datang.
    4 – i can call the caller back n he might call back.

  4. crax
    Mar 20, 2009 @ 09:04:16

    haha..i chose 1 too! ey ey ey, u want ur whole house to burnt down izzit…

    but then this question is outdate ald la…
    – air mendidih, nowadays got technology, off sendiri
    – air paip melimpah oso got those stuff that control one
    – telefon berbunyi…haha..hp ke house phone yg blh dibawa ke mane2?
    – ketuk pintu tu, biar le..most probably nak kejar hutang tuh!
    – bayi menangis…haha..biar le nangis, this is a process to grow up =P =P

    conclusion……..NO PROBLEM! XD

  5. Autumn
    Mar 21, 2009 @ 09:01:57

    hey hey hey… nak flirt apa pulak dengan cikgu tu…. bukannya dia tau jawab apa2 dalam flirting tu. nanti kan suruh budak2 tu belajar ada la..

  6. Kunci
    Mar 24, 2009 @ 00:18:02

    1. Bayi menangis. (mana tau dia sakit ke ape ke)
    2. Air mendidih kat dapur.
    3. Air paip melimpah kat bilik air.
    4. Ada orang ketuk pintu.
    5. Telefon berbunyi.

    step 2-5 dilakukan smbil dukung baby!hahaha

  7. ur SWEETheart
    Mar 27, 2009 @ 14:59:42

    aiyak..maafkan saya kepada semua yang menonton aksi lagak hero si Adi kite ni..aden mmg x sangka die akan bertukar menjadi ala-ala hero yang konon mcm bagus tu.kalau aden tau die akan smpai tahap ni, mmg aden x kan pos kat die..baik aden pakai lens tu tuk aden dptkan power lens tu..hehe..pepun, happy always beb!! have fun as long as benda Allah tu x expired lagi.

  8. Ripsta
    Mar 27, 2009 @ 15:07:16

    awk salah entry ni.. hehe

  9. rausyan
    Mar 31, 2009 @ 21:24:30

    1. Air mendidih kat dapur.
    3. Bayi menangis.
    2. Air paip melimpah kat bilik air.
    4. Telefon berbunyi.
    5. Ada orang ketuk pintu.

  10. rekro
    May 05, 2009 @ 22:42:44

    sy pilih
    1-jaga keselamatan
    3-baru amek baby,t kalo wat 1 smbil pgg baby takut kena baby
    4-talipon bunyik,,kot2 da hal penting
    5-org nih xlari ke laen ko0t
    2-last,,xmembahayakan!!

  11. zai
    May 31, 2009 @ 16:46:20

    4.telefon berbunyi: jawap pangilan, suruh telefon kemudian
    2.air melimpah: tutup iar dulu,takut jatuh kalau air melimpah
    1.air mendidih: mengangu konsentrasi untuk tenteramkan bayi atau bayi nangis bab bunyi bising
    3.anak menagis: keselesaan mententeramkan bayi
    5.orang ketuk pintu: kesedian menerima tetamu

    NOTE: KETENTERAMAN DAN KETENANGAN PENTING DALAM MELAKUKAN SESUATU.

  12. Emil Fattah
    Jun 07, 2009 @ 22:18:56

    artinya pekerjaan rumah tangga perlu dihargai,dan merupakan ibadah kepada Allah subhana wataalah, sekecil apapun pekerjaan itu bermakna baik kalau niat kita baik, wsalam

  13. ifar
    Feb 19, 2010 @ 13:45:14

    mine was

    1
    3
    4
    5
    2

    ok la kot..pretty true

  14. awg
    May 20, 2010 @ 16:15:50

    mine is
    3
    1
    2
    4
    5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: